Monday, October 1, 2007

Εκλογικός Νόμος: Τέλμα


Θεσμούς που θεωρούσα πάντα ισχυρούς και δίκαιους, τελευταία αναθεωρώ. Την επόμενη μέρα του σχηματισμού της 5κομματικής βουλής, εξεγγέλθηκαν αλλαγές στον εκλογικό νόμο. Ο λόγος; Η κυβερνητική ασταθεία, δήλωσαν. Διαφωνώ. Η κυβερνητική αστάθεια προκύπτει απο την αδυναμία σύγκλισης των πολιτικών δυνάμεων σε κοινές θέσεις. Απο την πολιτική ανωριμότητα που έχει μετουσιώσει τις συνεργασίες σε τεράστιο εσωκομματικό πολιτικό κόστος. Πολιτική ανωριμότητα που οδηγεί τις μικρές πολιτικές ομάδες να ενσωματώνονται στα ''κόμματα εξουσίας'', αν θέλουν να ελπίζουν σε έδρα, δημιουργόντας έτσι τεράστια προβλήματα στα εσωτερικά των κομμάτων. Δεν πτοείται κανείς όμως. Δημοσιογράφος της ΝΕΤ ρωτούσε τον πρόεδρο της Φιλελεύθερης Συμμαχίας γιατί δεν προσαρτείται σε κάποιο κόμμα εξουσίας ωστε να ακουστούν. Ομοίως και με τους οικολόγους πράσινους που δεν καταλαβαίνουν μερικοί γιατί δεν κατέβηκαν με τον ΣΥΡΡΙΖΑ. Αντι να αναρωτιώμαστε γιατί ''δεν είναι δυνατές'' οι μετεκλογικές συνεργασίες, ψάχνουμε ως καρεκλοθήρες τις προεκλογικές. 7,355,946 ψηφοφόροι στις 16 Σεπτεμβρίου ψήφισαν οτι κανένα κόμμα δεν εκφράζει την απόλυτη πλειοψηφία. Τι κάνουμε λοιπόν όταν δεν μπορούμε να συνεργαστούμε; Νομιμοποιούμε την ανικανότητά μας. Τι έξυπνο, και πόσο δημοκρατικό.

Συνταγματικά νομιμοποιημένη ολιγαρχία. Εκλεγμένοι επαγγελματίες πολιτικοί κυβερνούν εκπροσωπώντας την μειοψηφία. 5 κόμματα είναι στην βουλή, και 17 έξω απο αυτήν. 224.467 άνθρωποι που κατέβηκαν στις κάλπες δεν εκπροσωπούνται πουθενά και απο κανέναν. Συνειδητοποιούμε τι σημαίνει αυτό; Όχι, διότι κανείς δεν εκπροσωπείται ουσιαστικά ούτως ή άλλως. Πως επηρεάζουν τα λευκά και τα άκυρα; Πως η ψήφος δαμαρτυρίας έχει αντίκρυσμα; Με κανέναν τρόπο. Η δομή του εκλογικού νόμου είναι τέτοια ωστε η πόλωση να μεγιστοποιείται. Διαφωνείς; Κατακρίνεις; Δεν υπάρχεις. Η αποχή; 2.600.000 δεν ψήφισαν. 26.86% επι του συνόλου, (τα προηγούμενα ποσοστά είναι επι των ψηφισάντων) που αντιστοιχεί σε 70-80 έδρες αν ήταν ποσοστό κόμματος. Που αναφέρθηκαν αυτοί; Πάνω απο ένας στους 4. Στο ντούκου. Ενδιαφέρουν μόνο όσοι ψήφισαν. Όσοι έστω και τελευταία στιγμή συσσωματώθηκαν στην κροκίδα κάποιου μεγάλου κόμματος. Και αυτό είναι αντιδημοκρατικό. Δεν υπάρχει βήμα για να δώσει κάποιος τους λόγους που δεν ψήφισε, υπαρχει όμως για ρητορείες και μικροπολιτικά για τη σφαγή της τηλεθέασης.

Το ένστικτο αυτοσυντήρησης και μόνον των σημερινών βουλευτών, δεν θα επιτρέψει ποτέ, να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές για πραγματική εκπροσώπηση. Τουλάχιστον, ας μην έχουν το θράσος να θεωρούν ευατούς φορείς εξουσίας, καθώς ο μόνος που εκπροσωπούν, είναι ο διογκωμένος πολιτικός ναρκισσισμός και η αυταρέσκεια του μέσου ψηφοφόρου τους.

1 comment:

fabulator said...

Πολύ ενδιαφέρον ποστ. Έχεις μέιλ!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails