Thursday, October 15, 2009

Φινλαντ Χαζ Ιτ Ολ

«Νόμιμο δικαίωμα» η ευρυζωνική πρόσβαση για τους Φινλανδούς

Η Φινλανδία έγινε η πρωτη χώρα στον κόσμο που κατοχύρωσε ως νόμιμο δικαίωμα την πρόσβαση των πολιτών σε ευρυζωνικό Ίντερνετ.


Ξεκινώντας από τον ερχόμενο Ιούλιο, οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών στη χώρα θα είναι υποχρεωμένες να παρέχουν στους 5,2 εκατομμύρια κατοίκους σύνδεση στο Διαδίκτυο ταχύτητας τουλάχιστον 1 Mbps. Ωστόσο, όπως επεσήμανε η Λόρα Βίλκονεν, σύμβουλος του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών της Φινλανδίας, η ταχύτητα αυτή είναι το ενδιάμεσο στάδιο. Τελικός στόχος των αρχών, είναι μέχρι το 2015, οι Φινλανδοί να έχουν ταχύτητες πρόσβασης μέχρι και 100 Mbps.

«Θεωρούμε ότι είναι κάτι χωρίς το οποίο δεν μπορείς να ζήσεις στη σύγχρονη κοινωνία. Όπως οι τραπεζικές υπηρεσίες, το νερό ή το ηλεκτρικό ρεύμα, χρειάζεσαι σύνδεση στο Ίντερνετ», δήλωσε η Βιλκόνεν. Η χώρα είναι ούτως ή άλλως μια από τις πιο δικτυωμένες του κόσμου. Περίπου 95% του πληθυσμού έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Η νέα νομοθεσία έχει στόχο την ανάπτυξη του Ίντερνετ και στις αγροτικές περιοχές, όπου γεωγραφικοί και μορφολογικοί παράγοντες έχουν περιορίσει την πρόσβαση μέχρι σήμερα.

Η στάση της Φινλανδίας υποστηρίζεται και από τον ΟΗΕ, που ωθεί έντονα την ιδέα κατοχύρωσης της πρόσβασης στο Ίντερνετ ως ανθρώπινο δικαίωμα. Τον Ιούνιο, το ανώτατο δικαστήριο της Γαλλίας έκανε λόγο σε αυτό το διακιώμα, η Φινλανδία ωστόσο πραγματοποιεί το παραπάνω βήμα κατοχυρώνοντας νομικά και την ταχύτητα πρόσβασης.

Από την άλλη, οι ΗΠΑ είναι η μόνη βιομηχανοποιημένη χώρα χωρίς εθνική πολιτική προαγωγής του ευρυζωνικού Ίντερνετ, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη. Το 46% των νοικοκυριών στη χώρα που βρίσκονται στην ύπαιθρο, δε διαθέτουν ευρυζωνική πρόσβαση, ενώ η χρήση εξαρτάται άμεσα από το εισόδημα. Τον Φεβρουάριο, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών των ΗΠΑ, αναμένεται να καταθέσει πρόγραμμα ανάπτυξης της ευρυζωνικότητας στο κογκρέσο. Σύμφωνα με την επιτροπή, η επέκταση των υπηρεσιών υψηλών ταχυτήτων πρόσβασης θα απαιτήσει επενδύσεις 350 εκατομμυρίων δολαρίων, ποσό υπέρ-πολλαπλάσιο από τα 7,2 εκατομμύρια δολάρια που είχε υπολογίσει η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα για το έργο.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες CNN
--------------------------------------------------------

Ένα χειροκρότημα για τους φίλους μας τους φινλανδούς. Πριν σπεύσετε να βάλετε το διαβατήριο στο στόμα και να φορτωθείτε τις βαλίτσες σας στην πλάτη και αποδημήσετε, ρίξτε μια ματιά μόνο στο τι πρέπει να έχετε στον νου σας και τι μπορεί να σας συμβεί... και μετά πατήστε play στο παρακάτω υπέροχο τραγουδάκι από τους Monty Pythons. Πιο επίκαιρο από ποτέ.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails