Friday, February 5, 2010

Καλαμούκης και Ελληνοφρένεια: Ενστάσεις


Ακούω σχετικά συχνά την ραδιο-φονική εκπομπή του Σκάι 100.3 "Ελληνοφρένεια" τα μεσημέρια στις 13.00 - 14.00. Ο Θύμιος Καλαμούκης και ο Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης λένε λένε λένε, ρίχνουν αποσπάσματα κι από άλλους, μαλακίζονται με τον κόσμο που παίρνει τηλέφωνο και άλλα ωραία. Πολλές φορές που δεν την πετυχαίνω την ώρα που παίζει, την ακούω μέσω του πολύ ωραίου site του skai.gr.

Κάποτε τους άκουγα και γέλαγα, πλέον τους ακούω επειδή με εκνευρίζουν.

Πρώτα πρώτα, αντί να παραθέσουν δηλώσεις των πολιτικών προσώπων ως έχουν, που βγάζουν άπλετο γέλιο από μόνες τους με τις αντιφάσεις και τα ατοπήματά τους, πάνε ένα βήμα παρακάτω και κάνουν σύνθεση, τις παραποιούν, κόβουν και ράβουν όπως βολέψει για να ειπωθεί μια μαλακία από κάποιο υποτίθεται σοβαρό πρόσωπο. Η εν λόγω μαλακία καταλήγει να είναι αισχρή για να βγάλει γέλιο. Πρέπει απαραιτήτως να βγει ο Παπανδρέου και να λέει "Σας γαμάω!" για να γελάσει ο κόσμος; Ή η Μπακογιάννη να λέει "Έκλασα, από τον πολύ πόνο". Μάλλον. Θα μου πεις: Εσύ γιατί θίγεσαι; Δεν θίγομαι ούτε γιατί είμαι ή δεν είμαι υποστηρικτής του οποιουδήποτε πολιτικού (ίσα ίσα για τους περισότερους διατηρώ κι εγώ αυτή την μοδάτη απαξιωτική άποψη), αλλά μου τη δίνει που ενώ υπάρχουν δεκάδες δηλώσεις που προκαλούν γέλιο ως έχουν κάθονται και παράγουν βρώμα για να γελάσει ο κόσμος. Επιτηδευμένα, άτεχνα, φτηνά.

Έπειτα, ο Θύμιος. Το παλικάρι - όσο κι αν δεν το συνειδητοποιούμε - είναι 44 χρονών. Ο μπαρμπα Καλαμούκης λοιπόν παρά τα 44 χρόνια του μιλάει σαν ένας φιλότιμος, ταπεινός, πρωτοετής σε ελληνικό πανεπιστήμιο κνίτης. Με τις παρωπίδες του, με την πάντα φρέσκια θεωρητική του γνώση και τα μανιφέστα του, πάντα έτοιμος να ειρωνευτεί οποιονδήποτε με τον οποίο δεν συμφωνεί, και σταθερά αμολάει που και που το γνωστό ημιτελές νοσταλγικό σχόλιο περί υπαρκτού σοσιαλισμού... Είναι ο Πρετεντέρης του Πολιτικού του χώρου και χαίρει εκτίμησης καθενός που μοιράζεται μαζί του το μότο "ΠΑΣΟΚ, ΝΔ τα ίδια σκατά είναι όλοι" (Για να μην θυμηθώ το "Στην Κασσάνδρα κατουράτε, στη Βόλβη την πετάτε!" και το "Από το ίδιο βαρέλι!"). Ο Καλαμούκης λοιπόν σπεύδει να στηρίξει το δίκαιο αγώνα των αγροτών και να ειρωνευτεί (και να βρίσει στην πορεία) αυτόν που δηλώνει πως "αν είναι να βγεί η Ελλάδα από το αδιέξοδο, ας κόψουν κι από το δικό μου εισόδημα!". Εκεί αστοχεί δυστυχώς. Εκεί θέλω να σπάσω το ραδιόφωνο. Όσο κι αν ο άλλος άνθρωπος δεν έχει ενημέρωση για το τι οδήγησε την Ελληνική οικονομία ως εδώ, το οτι προσφέρεται να βοηθήσει και ο ίδιος με όποιον τρόπο έχει είναι απλός, καθαρός, ευγενής πατριωτισμός. Και η Ελληνική αριστερά ακούει πατριωτισμός και βγάζει φασιστικά σπυριά. Είναι ένα μάθημα που το έχουν παρακολουθήσει μόνον ηγετικά στελέχη της αριστεράς (για να μην υποπέσουν σε αντίστοιχα ατοπήματα δημοσίως) ή το έχουν βιωματικά κτήμα τους τα ιστορικά της στελέχη. Ο Καλαμούκης; Στον κόσμο του. Στον ιδιοτελή, παρτάκικο, κτηνώδη ατομικίστικο κόσμο του. Και όλα αυτά; Πασπαλισμένα με τα περι κοινωνικής δικαιοσύνης και ισότητας και υπό το πρίσμα ενός σκονισμένου και βαλσαμωμένου Ριζοσπάστη που ίσως ακόμα μετά την εκπομπή να βγαίνει πόρτα πόρτα στην Καισαριανή για να τον πουλήσει. Το μόνο που δεν του καταλογίζω είναι υστεροβουλία. Αυτά πιστεύει, αυτά λέει. Σε αυτό τον εκτιμώ. Αλλά και παυω να ελπίζω πως η σάτυρά του - που τυχαίνει μεγάλης αποδοχής κατά τα άλλα - θα γίνει πιο ώριμη, πιο αποστασιοποιημένη από όλα και δεν θα συνεχίσει να είναι πλήρως ταυτισμένη με την γραμμή Περισσού.

10 comments:

poromenosgr said...

Μια παρατήρηση. Φασιστικά σπυριά βγάζει η εγχώρια αριστερά πλην ΚΚΕ. Ιδίως δε κάποια διεθνιστικά εξωκοινοβουλευτικά κόμματα καθώς και ο ΣΥΝ. Το ΚΚΕ κατηγορείται από αυτούς για εθνικιστικό/πατριωτικό. Και όντως, αν δεις πολλές τοποθετήσεις του Περισσού είναι Ελληνοκεντρικές.

MiHat said...

Σε επίπεδο ηγεσίας όλοι δεν μπορούν παρά να είναι politically correct. Στην βάση τους όμως (εκεί δηλαδή που ανήκει και ο Καλαμούκης) βγάζουν σπουριά γιατί δεν είναι και πολύ εύληπτη έννοια ο πατριωτισμός και συγχαίεται με άλλες πιο εύληπτες. Το ΚΚΕ πάντως σε επίπεδο ηγεσίας είναι όντως πιο πατριωτικό από τα άλλα κόμματα της αριστεράς, μάλλον λόγω ιστορικών καταβολών. Ο απλός Κνίτης όμως έχει αντίληψη;

Anonymous said...

Den exw na prosthesw tipota ektos apo tin apoluth symfwnia mou me ta legomena tou "arthrou".Ekplissomai me to logo, thn enhmerwsi kai tin epixeirhmatologia-paratiritikotita sou M.

Filia

Iliana

Anonymous said...

http://www.youtube.com/watch?v=H4re7JexF80&feature=related

Αντιπαραδειγμα

Anonymous said...

Εγώ πάλι θα διαφωνήσω με το άρθρο.Όλες οι δηλώσεις ειναι έτσι τροποποιημένες με σκοπό να δείχνουν το τι μάλλον πρόκειται να κάνει ο πρωθυπουργός κ κάθε πρωθυπουργός στην πραγματικότητα!!! Όπως αποδεικνύεται άλλωστε(άποψη μου πάντα).Το μεγαλύτερο ποσοστό ξέρει τις πραγματικές δηλώσεις δεν νομίζω να γινεται για να προκαλέσει έτσι απλά γέλιο .Επίσης διαφωνώ στο μοδάτη απαξιωτική άποψη, αυτό μάλλον για πιτσιρικάδες κάνει(υπάρχουν κ τέτοιοι δεν λέω) αλλα δεν νομιζω οτι εκπροσωπεί την συγκεκριμενη εκπομπή σε καμία περίπτωση .Επίσης αν κοιτάξεις το τι εχουν κάνει όλοι αυτοί οι πολιτικοί μάλλον αυτοί είναι οι ΜΕΓΑΛΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ της χώρας κ μάλλον οι φράσεις που τους βάζει ο Καλαμούκης τους ταιριάζουν περισσότερο κ δεν βλέπω το λόγο να αποδείξουμε εμείς όλοι οι υπόλοιποι τον πατριωτισμό μας μ΄αυτο τον τρόπο(δηλαδή πεινώντας)ενώ πολλοί απ΄αυτούς δεν είναι καν στη χώρα (ποιος ξέρει σε ποια παραλία λιάζονται κ αν γίνει καμιά στραβή θα φύγουν κ οι υπόλοιποι να ΄σαι σίγουρος) . Αυτή είναι η ταπεινή μου γνώμη άσχετα με το τι ψηφίζει ο καθένας ή με το αν του αρέσει η Ελληνοφρένεια.

Anonymous said...

ελληνοφρένεια και τα μυαλά στα κάγκελα ρε και όποιος λέει άσχημα λόγια για Αποστόλη και Θύμιο είναι απλά κομπλεξικιά και ζηλιάρα...αντε

Anonymous said...

Εσύ τώρα νομίζεις οτι έγινες κάποιος με το που τα έχωσες στην ελληνοφρένεια..ευτυχώς για εμάς υπάρχουν άτομα σαν τον Καλαμούκη και μαθαίνουμε και τπτ παραπάνω γιατί με κάτι στενόμυαλους σαν εσένα πάει πίσω ακόμα η χώρα..γι αυτό φασιστάκι μην γράφεις ότι κατεβαίνει στην κούτρα σου και κράτα τις απόψεις σου για σενα γιατί ούτε δημοσιογράφος είσαι ούτε φαίνεσαι για σοβαρό άτομο από τα λεγόμενα σου.. φτάνει πια με το κάθε βλαμμένο που επειδή έχει διαβάσει κάτι παραπάνω από τον μέσο Έλληνα το παίζει διάνοια.. βρε ουστ!

MiHat said...

Φιλε δεν ξερω τι μυγα σε τσιμπησε 1 χρονο μετα το ποστ και ερχεσαι και λες ολα αυτα τα ωραια. Εγω Ελληνοφρενεια εχω παψει να ακουω προ πολλου για τους λογους που εγραψα τοτε. Δεν το παιζω ουτε και ειμαι διανοια, και το ποιος ειναι το φασιστακι απο τους δυο μας ασε να το κρινει κανεις απο την συζητηση.

Τελικα 1 μερα να απεργουν οι λερες οι δημοσιογραφοι ο κοσμος βαραει ενεσεις απο την στερηση. Μην ανησυχεις φιλε, εχει αυριο εκπομπη κσνονικα. Μην τη χασεις, θα μεινεις ανενημερωτος.

Anonymous said...

Εγώ που διάβασα όλα τα σχόλια της συζήτησή σας μήπως μπορώ να κρίνω ποιός είναι φασιστάκι από τους δυο σας; Ή μήπως δεν γίνεται πλέον επειδή πέρασαν εφτά χρόνια και για κάποιο λόγο αυτό έχει σημασία;

Anonymous said...

Αυτό σκεφτόμουν και ΄γω και εφόσον βρέθηκα σε πνευματικό αδιέξοδο έβαλα διαδικτυακή Ελληνοφρένεια και στάνιαρα!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails