Monday, October 22, 2007

Δημοσκοπήσεις: Country, and Western

Στις διάφορες δημοσιογραφικές σελίδες, που ανεξαρτήτως συχνότητας, όλοι μπορεί να επισκεφθούμε περιφέρεται -μεταξύ άλλων- και μια μορφή χειραγώγησης πολύ μα πολύ ύπουλη και εκνευριστική. Οι δημοσκοπήσεις

Μερικά Παραδείγματα

Τι προτείνετε για τις μαθητικές παρελάσεις;
Να καταργηθούν4127
34,55%
Να συμμετέχουν σε αυτές μόνο όσοι μαθητές επιθυμούν2827
23,67%
Δεν χρειάζεται να αλλάξει κάτι4913
41,13%
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ78
0,65%
Σύνολο:11945



Μετ΄ εμποδίων και με αρκετές επιφυλάξεις
ξεκινάει ο διάλογος για το Ασφαλιστικό.
Θα έχει επιτυχή κατάληξη;

Ναι493
9,45%
Μάλλον ναι695
13,33%
Μάλλον όχι1395
26,75%
Όχι2554
48,97%
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ78
1,5%
Σύνολο:5215


Πιστεύετε ότι θα επιστρέψουν το Μάρμαρα του
Παρθενώνα στην Ελλάδα;

Ναι, είμαι σίγουρος/η ότι θα επιστρέψουν297
11,36%
Με πολύ πίεση ίσως επιστρέψουν1236
47,28%
Δεν θα τα δώσουν ποτέ οι Βρετανοί1058
40,47%
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ23
0,88%
Σύνολο:2614



Ο διάλογος για το Ασφαλιστικό είναι...






Απαραίτητος.
66,55%






Ανούσιος.
24,44%






Χρήσιμος.
9,01%






Η σπουδή να ανοίξει θέμα διαδοχής στην Ιεραρχία...
Ήταν σωστή.





9,24%
Ήταν μάλλον άκομψη.





60,72%
Κάποια στιγμή θα γινόταν.





30,03%


Τα πρώτα είναι από τον δημοσιογραφικό οργανισμό Λαμπράκη (in.gr) και τα επόμενα του ΣΚΑϊ (skai.gr). Το πλήθος αυτών που ψηφίζουν είναι μεγάλο. 12 χιλιάδες και πλέον χρήστες σε κάθε ερώτηση, είναι αριθμός εξωφρενικός, και εάν σκεφτεί κανείς το μικρό χρονικό διάστημα που είναι οι ψηφοφορίες αυτές ενεργές (περίπου μια εβδομάδα, αν και εξαρτάται και από την επικαιρότητα), εύλογο είναι το συμπέρασμα πως συναγωνίζονται τις εφημερίδες μικρής κυκλοφορίας σε δημοτικότητα.

Συνεπώς, δεν μπορούμε να αρνηθούμε την επιρροή μιας τέτοιας 'ψηφοφορίας' όχι τόσο λόγω της γνώσης των αποτελεσμάτων, αλλά κυρίως λόγω της ασύμμετρης τοποθέτησης των ερωτημάτων, των ελλιπών διαθέσιμων απαντήσεων αλλά φυσικά και της μη επιστημονικότητας της 'έρευνας'. Ως προς το τελευταίο, είναι πολύ λογικό η έρευνα να μην είναι επιστημονική καθώς δεν έχει γίνει καμία επιλογή δείγματος. Πολύ περισσότερο δε, κάθε δημοσιογραφική σελίδα έχει και ένα ιδιαίτερο πολιτικό χρώμα, οπότε το να περιοριστεί μια έρευνα (πχ πολιτική) στους χρήστες της όποιας σελίδας, είναι σαν να μπαίνεις σε ένα μπαρ, για να κάνεις έρευνα για το αλκοόλ. Ως προς τη δομή των ερωτήσεων, η κατάσταση είναι τραγική. Δεν ξέρω ποιος τα γράφει, αλλά όσο και να προσπαθήσεις, δεν γίνεται να κατευθύνεις τις απαντήσεις περισσότερο. Είναι ευνουχισμός, κάθε πολιτικής σκέψης που παρεκλίνει από μια-δυο κομματικές γραμμές, είναι ένας πανίσχυρος τρόπος να θέτεις διλήμματα, να αποπροσανατολίζεις από την ουσία, και φέρνεις βόλτες γύρω από αυτήν χωρίς όμως να την πλησιάζεις.

Δεν πιστεύω πως αυτό γίνεται σκόπιμα. Όχι. Δεν ψάχνω για συνωμοσίες, ούτε για σχέδια εναντίον του χρήστη. Και αυτό ίσως είναι και το αστείο στην όλη ιστορία. Είναι η απλή και απύθμενη βλακεία, του απλού και απύθμενα βλάκα δημοσιογράφου, ο λόγος ύπαρξης τέτοιων 'ερευνών'. Και η απόδειξη; Δεν συναντούμε τόσο ''κατευθυνόμενες'' ''έρευνες' μόνο με πολιτικό προσωπείο. Μπορεί να αφορά οτιδήποτε. Από ποδόσφαιρο, μέχρι και την χαρτογράφηση του DNA, από τις εκτρώσεις μέχρι τις απαγορεύσεις καπνίσματος, από τις κλιματικές αλλαγές μέχρι τα βυζιά της Μόνικα Μπελούτσι. Και όλοι, όλοι μα όλοι, βασίζονται στην άγνοια. Είναι αδύνατον να είναι κάτω του 1% οι 'δεν γνωρίζω/δεν απαντώ' στο ερώτημα αν υπάρχει ζωή σε άλλους πλανήτες. Κανείς δεν έχει πάει σε άλλους πλανήτες. Οι πιο πολλοί δεν έχουν ιδέα τι είναι το DNA, δεν έχουν συζητήσει ποτέ το τι είναι μια έκτρωση, δεν έχουν ιδέα τι είναι το φαινόμενο του θερμοκηπίου και, πάνω και πριν από όλα, ΚΑΝΕΙΣ δεν έχει αγγίξει τα βυζιά της Μόνικα. Έλεος, γίναμε όλοι ξερόλες. Η απάντηση 'Δεν Ξέρω' εκτός του οτι είναι κάτι διαφορετικό από το 'Δεν Απαντώ', είναι σε πολλές από αυτές τις έρευνες επιβεβλημένη.

Φυσικά, είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς, τι συνέπειες έχει στον μέσο χρήστη μια τόσο άσχημα σχεδιασμένη έρευνα.
1) Βρίσκει χωρίς να προβληματιστεί καθόλου τις πιθανές απαντήσεις στο ερώτημα που του ετέθη.
2) Είτε γνωρίζει είτε όχι, απαντά. Δεν είναι παρα ένα κλικ.
3) Παρατηρεί τα αποτελέσματα, και τα θεωρεί πιο αξιόπιστα απο ότι τους αρμόζει. Σε πολλές περιπτώσεις, το (2) είναι προϋπόθεση του (3). Ασχολίαστο.

Με τρόπο λοιπόν αναδρομικό, έχουμε κακή ενημέρωση, με χαοτικό τρόπο χειραγώγηση της 'κοινής' γνώμης, και πολλά μεγάλα και μικρά διλήμματα, κακά για την ψυχική μας υγεία. Και ρωτά ο Belushi την barwoman:

-What kind of music do you play here?
-Hey, kid! Both kinds! Country and Western...

2 comments:

abbatoir said...

Πολύ σωστός: "η απήυθμενη βλακεία". ΝΣε ένα επεισόδιο South Park οι μαθητές πρέπει να ψηφίσουν τη νέα μασκότ ανάμεσα σε ένα giant douche και ένα turd sandwich.

Διόρθωση: country and western

MiHat said...

μπράβο ρε και έσπαγα το κεφάλι μου

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails