Monday, November 16, 2009

Απο Τι Κοινό Πάσχει ο Αβραμόπουλος κι ο Μπεν Από Το Λοστ


Λέγεται Manipulative Disorder. Αμε. Μεταφέρω από την ψιλικατζού την πρόχειρη και στο πόδι μετάφραση των βασικών χαρακτηριστικών του "χειριστικού χαρακτήρα" (manipulative). Είναι τόσο εντυπωσιακή η ταύτισή τους με τους Έλληνες πολιτικούς που ειλικρινά απορώ. Όπως και με το παλικάρι τον Μπεν από το Λοστ. Ας έπαιρναν λίγη από την πανμέγιστη σοφία του τουλάχιστον να κάνουν και κάτι στα διαλείμματα από τις κωλοτούμπες.

-----------------------------

Άρνηση
Ποτέ ο χειριστικός δεν θα παραδεχτεί ότι έχει κάνει κάτι κακό.

Επιλεκτικό ενδιαφέρον
Ο χειριστικός κάνει ότι δεν ακούει, δεν απολογείται, δεν ενδιαφέρεται και δεν συμμετέχει σε θέματα που δεν προωθούν την ατζέντα του.

Εκλογίκευση
Πάντα για να καταφέρει τους σκοπούς του, ο χειριστικός θα προσπαθήσει να εκλογικεύσει τις πράξεις του με πλήθος επιχειρημάτων που φαινομενικά είναι λογικά.

Αντιπερισπασμός
Όταν δεν του αρέσει το αντικείμενο, είναι εξαιρετικά επιδέξιος στους ελιγμούς για να αλλάξει το θέμα και θα το κάνει αυτό, όσες φορές χρειαστεί, με μεγάλη επιμονή καθιστώντας αδύνατη μια καθαρή απάντηση.

Ψέμα
Ακόμα κι αν αποδεδειγμένα κάποιος φέρει αντιμέτωπο έναν χειριστικό με κάποιο ψέμα του, δεν θα το παραδεχτεί. Αντιθέτως, είναι ικανός να λέει όσα επιπλέον ψέματα χρειάζεται για να πετυχαίνει τους σκοπούς του και μάλιστα χωρίς ίχνος ενοχής.

Εκφοβισμός
Σπάνια ο χειριστικός θα επιδείξει επιθετική συμπεριφορά. Θα προτιμήσει το φόβο, τις ενοχές και την πλάγια επίθεση για να επιτύχει υποταγή.

Μετάθεση ενοχών
Ο χειριστικός ξέρει πολύ καλά πώς, εκμεταλλευόμενος το συναίσθημα και τις ενοχές, να κρατά πάντα τα θύματά του φοβισμένα, με αγωνία και αμφιβολία για τις ικανότητες και την αυτοπεποίθησή τους.

Ντρόπιασμα
Υπόγειος σαρκασμός, υποτίμηση και ευγενικές υποδείξεις είναι τα κύρια όπλα του για να κάνει τα υποψήφια θύματά του να νιώθουν διαρκώς ντροπή και εν τέλει ευάλωτα.

Ρόλος του Θύματος
Ο χειριστικός πολύ συχνά παίζει το αθώο θύμα, διαστρεβλώνοντας την αλήθεια και επιστρατεύοντας κάθε συναίσθημα για να κερδίσει την συμπαράσταση των άλλων.

Ψευδής Άμυνα
Φαίνεται στους τρίτους ότι η συμπεριφορά του χειριστικού είναι μία εύλογη και δικαιολογημένη άμυνα στις συμπεριφορές άλλων. Έτσι, ο χειριστικός κερδίζει εύκολα τη συμπαράστασή τους.

Ρόλος Του Υπηρέτη
Ο χειριστικός προσπαθεί συχνά να φαίνεται σκληρά εργαζόμενος για την ευημερία των θυμάτων του, κάνει ότι ενδιαφέρεται και δε χάνει ευκαιρία να χρησιμοποιεί και να υπενθυμίζει αυτήν την εικόνα για να πετύχει τους σκοπούς του.

Αποπλάνηση
Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του χειριστικού, είναι η γοητευτική του προσωπικότητα η οποία μαγνητίζει τα θύματα. Φαίνεται ευγενής, ηθικός και κερδίζει την εμπιστοσύνη τους προτού αρχίσει τις υπόλοιπες τακτικές.

Μετάθεση ευθυνών
Ο χειριστικός πάντα ψάχνει έναν τρόπο να διαστρεβλώσει τα γεγονότα ώστε να μεταθέσει τις ευθύνες στους άλλους.

Μινιμαλισμός
Είναι η μόνιμη προσπάθεια του χειριστικού να μειώσει το αντίκτυπο των πράξεών του ή να πείσει ότι δεν κάνει κακό, ότι έχει αγαθά κίνητρα, ότι έχει συναισθήματα.
(αναλυτικά, εδώ)

Σκεφτείτε τώρα, ότι όποιος επιδεικνύει τα αποπάνω, χρειάζεται να ακολουθήσει ειδική θεραπεία διότι ΔΕΝ είναι υγιής η συμπεριφορά του. Κι εμείς όχι μόνο την δεχόμαστε αλλά την επικροτούμε κιόλας. Είναι τόσο πολύ ακριβής η περιγραφή των συμπεριφορών στην πολιτική, που ειλικρινά φοβάμαι να ψάξω και τις υπόλοιπες διαταραχές.
-------------------------------


3 comments:

CsLaKoNaS said...

Έλα, αυτά είναι αηδίες....Μιλάμε για Πολιτικό Λόγο, χαρακτηριστικά του οποίου έμαθες στην Γ' Λυκείου. Επιπλέον, χωρίς να θέλω να σε αγχώσω, όλοι οι πολιτικοί σε όλες τις χώρες της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας συμπεριφέρονται κατά μέσο όρο με τον ίδιο τρόπο.

Άκου "χειριστικός χαρακτήρας"... Σιγά μην είναι και Χάνιμπαλ Λέκτερ....

Καλή η Ψιλικατζού αλλά ρηχή σε πολλά, έχω σταματήσει να τη διαβάζω...

MiHat said...

CsLakona αηδίες είναι οι κωλοτούμπες που κάνουν στα κανάλια κάθε απόγευμα προπαγανδίζοντας τις μαλακίες που τους βάζουνε να λένε. Όλοι στη γραμμή- προβλεπόμενα ηθικοί, σωστοί, κοντά στο λαό. Όλα εκείνα τα παράσιτα που επί δεκαετίες ρήμαζαν προς ίδιον όφελος και τώρα κάνουν τις παρθένες μου προκαλούν αηδία. Τα περί "χειριστικών χαρακτήρων" θα μπορούσαν να είναι απλά μαθήματα ρητορικής. Επίσης, ο "μέσος όρος" που λες του πολιτικού επιπέδου στις κοινοβουλευτικές χώρες απλώς καταδεικνύει την παρακμή τους και δεν είναι σε καμία περίπτωση ο στόχος προς επίτευξη. Αν αυτοί είναι οι μέσοι όροι, να τους χέσω. Ξύλινοι όλοι μα και μεσσίες. Κι έστω πως εντάξει αυτοί. Εμείς; Γιατί ξωπίσω;

CsLaKoNaS said...

Μα έτσι ήταν πάντα...Μεταπολιτευτικά και μη, μεταπολεμικά και μη...Σιγά το νέο...

Είμαστε ξωπίσω γιατί σε ένα βαθμό μπορούμε να διακρίνουμε και πίσω από τις επικοινωνιακές χαζομάρες των καναλιών...

Προφανώς δεν υπάρχουν πολλά πράγματα να διακρίνεις πίσω από τη μαλακία του Ψωμιάδη, του Τραγάκη ή της Παπακώστα όπως και πολλών άλλων, αλλά υπάρχουν κάποιοι άλλοι από μας, που διαφωνούν μαζί μας.

Εσένα που δε σε εκφράζει ο Άδωνις, εμένα να με εκφράζει...Αυτή είναι η κοινωνία, αυτή είναι η Δημοκρατία!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails