Tuesday, January 26, 2010

Άλλοθι, δεν έχεις άλλοθι, είσαι στο Facebook αιχμάλωτη


Μεταφρασμένο άρθρο του TIME.com από το newstime.gr:
--------------------------------------------
Το Facebook θεωρείται για πολλούς χάσιμο χρόνου. Όμως, θα μπορούσε να είναι και πολύτιμο αποδεικτικό στοιχείο σε μια δικαστική διαμάχη. Ο περισσότερος κόσμος, χρησιμοποιεί το Facebook, για να βρει παλιούς συμμαθητές και έρωτες. Όμως, όπως διαβάζουμε στο περιοδικό Time, αυτή τη φορά το Facebook αποτέλεσε άλλοθι για έναν νέο γλιτώνοντάς τον από τα…σίδερα της φυλακής.

Σύμφωνα με διάφορους νομικούς εμπειρογνώμονες, ένας 19χρονος από την Νέα Υόρκη ίσως είναι ο πρώτος που χρησιμοποίησε επιτυχώς την εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης ως άλλοθι. Ο Ρόντνεϊ Μπράντφορντ, κατηγορήθηκε ότι πέρσι τον Οκτώβρη στο Μπρούκλιν λήστεψε υπό την απειλή του όπλου δύο άντρες. Ήδη ο νεαρός είχε βεβαρημένο ιστορικό αφού κατηγορούνταν για άλλη μια ληστεία. Σύμφωνα με το δικηγόρο του, Ρόμπερτ Ρόουλαντ παρόλο που οι γονείς του συμφωνούσαν με τον νεαρό ότι την ώρα της ληστείας βρισκόταν στο σπίτι του πατέρα του στο Χάρλεμ, μάρτυρες τον ήθελαν να βρίσκεται στο σημείο που έγινε το γεγονός.

Αυτό που τον έσωσε από μια καταδίκη ήταν το Facebook. Την ημέρα του εγκλήματος, στις 11:49 π.μ το status του στο Facebook έγραφε «στο τηλέφωνο με αυτή την παχουλή κοπέλα». Το έγκλημα έλαβε χώρα στις 11:50 π.μ. Ο νεαρός Ρόντνεϊ μιλούσε στην κοπέλα του για μια αλυσίδα εστιατορίων την IHOP. H εισαγγελέας του Μπρόυκλιν, κάλεσε το Facebook σα μάρτυρα, ήλεγξε τα αρχεία του και ο δικηγόρους του νέου έπεισε την εισαγγελέα ότι η ενημέρωση του status του Ρόντνεϊ «έγινε ένα λεπτό πριν την στιγμή που διεπράχθη το έγκλημα από την διεύθυνση IP του πατέρα του παιδιού στο Μανχάταν».

«Οπότε στα χέρια μας είχαμε ένα ακλόνητο στοιχείο» δήλωσε ο Ρόουλαντ. «Και εκεί γύρισε η υπόθεση». To άλλοθι του Facebook ήταν «καθοριστικό».


Το άλλοθι ως στοιχείο υπεράσπισης χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια. Όμως όπως διαβάζουμε στο Time, υπάρχουν πολλοί σύγχρονοι τρόποι να υποστηρίξει κάποιος το άλλοθί του στην ψηφιακή εποχή. «Η ψηφιακή πληροφορία μπορεί να αποδείξει κάτι για κάποιον πολύ πιο εύκολα από άλλου είδους πληροφορίες. Αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχουν στοιχεία στους υπολογιστές με ημερομηνίες και ώρες που πιστοποιούν τις κινήσεις ενός χρήστη» δηλώνει ο Τζον Μπράουνινγκ δικηγόρος που ασχολείται με τις εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης και το νόμο.

Το προφίλ ενός χρήστη του Facebook έχει αποδείξει τη χρησιμότητά του ουκ ολίγες φορές. Από επιβεβαίωση απιστίας του ενός εκ των δύο συζύγων κατά τη διάρκεια του διαζυγίου μέχρι απατεωνιές σε υποθέσεις ασφαλιστικών εταιριών. Όπως δηλώνει ο Μπράουνινγκ, οι ψηφιακές μας ζωές αποτελούν ένα «θησαυροφυλάκιο πληροφοριών» για δικηγόρους και δικαστές.

«Όποτε είμαστε στο διαδίκτυο, αφήνουμε έναν…μίτο Αριάδνης από πληροφορίες» ισχυρίζεται ο Νίκολας Μπραμπλ, καθηγητής στη Νομική Σχολή του πανεπιστημίου Yale o οποίος έχει κάνει σπουδές σχετικές με ψηφιακές αποδείξεις. Και αυτός ο μίτος πληροφοριών, είτε πρόκειται για μια σημείωση στο προφίλ κάποιου στο Facebook ή για μια φωτογραφία που έχει ανεβάσει κάποιος στο διαδίκτυο ή για ένα μήνυμα προς κάποια επαφή του MySpace μπορεί να αποδειχτεί «μεγάλη βοήθεια» κατά τη διάρκεια μιας ακροαματικής διαδικασίας.

Απαιτούνται τρομερά εξειδικευμένες γνώσεις για να σβήσει κανείς τα ηλεκτρονικά του αποτυπώματα. Για παράδειγμα, μπορεί κάποιος να σβήσει από τον υπολογιστή στον οποίο βρίσκεται το ιστορικό μιας αναζήτησης στη Google.Η εταιρία όμως έχει τις πληροφορίες καταγεγραμμένες στον server της.

Δεν θα μπορούσε όμως πολύ απλά ένας εγκληματίας να βάλει έναν φίλο του να μπει στο λογαριασμό του στο Facebook και να γράψει κάτι το οποίο να χρησιμοποιηθεί σαν άλλοθι;
«Φυσικά» δηλώνει ο Μπραμπλ. «Υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις για ενδεχόμενη κατασκευή στοιχείων ή πλαστογραφία». Όμως για τον Μπράντφορντ η αλήθεια είναι ότι το Facebook τον έσωσε.
-----------------------------------

Ανοίγουν νέοι δρόμοι στην εγκληματολογία. Δεν είναι προφανές οτι το επιχείρημα μπάζει κάπως;; Δε χρειάζεται να είσαι ο Κούγιας για να το καταλάβεις..! (αλλά και γενικώς δεν χρειάζεται)

2 comments:

poromenosgr said...

Law & Order - The Facebook stories. Yeah!

MiHat said...

Πρότεινέ το τους... έχει μέλλον!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails