Thursday, September 6, 2007

Αριστερά, αριστερά, και άλλο, λίγο ακόοομα, ωωωωπ. Φασισμός.


Καράκας

Αλλάζει στη Βενεζουέλα και η νομοθεσία που αφορά στα ονόματα που έχουν δικαίωμα να δίνουν οι γονείς στα παιδιά τους. Σε μια χώρα όπου υιοθετούνται ονόματα όπως «Σούπερμαν», «Χίτλερ» ή ακόμα και «Μαγκάιβερ», ο νέος νόμος είναι σαφής:

Απαγόρευονται οι εκκεντρικότητες και οτιδήποτε εκθέτει τους νέους στο γελοίο και στο περίεργο. Απαγορεύονται ονόματα που κάνουν δύσκολη τη διάκριση του φύλου. Απαγορεύονται ονόματα που είναι δύσκολα στην προφορά με βάση την ισπανική γλώσσα.

Όπως εξηγεί η ισπανική εφημερίδα El Pais, στη Βενεζουέλα το θέμα του ονόματος έχει περάσει από πολλές διαφορετικές φάσεις: Κάποτε οι γονείς είχαν ως πηγή έμπνευσης την Αρχαία Ελλάδα, για αυτό και τα παιδιά έπαιρναν ονόματα όπως Σωκράτης και Περικλής.

Ακολούθησε η εποχή της οικονομικής ανάπτυξης -με αιχμή το πετρέλαιο- και την είσοδο ξένων επενδυτών, οπότε υπήρξε στροφή σε δυτικά ονόματα, κυρίως αγγλοσαξωνικά.

Μετά ήλθε η τηλεόραση με τους δικούς της ήρωες για να κάνει την κατάσταση ακόμα πιο περίπλοκη.

Πάντως, ο νέος νόμος συναντά και αντιδράσεις: «Ποιος καθορίζει τι είναι γελοίο και εκκεντρικό» αναρωτιέται η πρώην υπουργός Οικογενείας Μερσέδες ντε Βρισένιο.

Newsroom ΔΟΛ

-----


Φασίστες του Κερατά. 'Μαύροι' όπως έλεγε και ένας κυρ Ζαχαρίας σήμερα στο κέντρο. Εμένα θέλω να με λένε Μέγα Ανατολικό. Και ποιός είσαι εσύ, που θα με βγάλεις Χουάν; Ο Blackman ή καλύτερα ΜΠΛΑΚΜΑΝ, μεγάλη μορφή του cult ραδιοφώνου, είχε πει κάποτε: ''Δεν είμαι εγώ παράνομος. Οι νόμοι τους με κάνουν...''.

Φυσικά είναι περιττό να σχολιάσω πόσο πολιτικά εσφαλμένες πιστεύω πως είναι τέτοιες τάσεις, τόσο επεμβατικές. Και μάλιστα επεμβατικές σε ένα θεμα, που μόνο για μόστρα θίχτηκε. Για να αποδείξουμε πόσο αντι-δυτικά αισθήματα μας διακατέχουν. Σοβαρότατη λοιπόν η αντίθεση που εμπίπτει η Κυβέρνηση της Βενεζουέλας, μια που το θέμα ''ονόματα'' είναι μία απο τις εκφάνσεις παιδείας της γενιάς των γονέων (αφού το παραδοσιακό παππούς-εγγονός δεν υφίσταται). Καταστολή, σε ζητήματα παιδείας ('όχι,δεν θα τον βγάλεις μήτσο, θα τον βγάλεις δημήτριο') είναι εκτός τόπου και χρόνου. Άσε που λίγο αυστηροί να θέλαμε να είμαστε, περι ορέξεως, κολοκυθόπιτα.

ΥΓ. Υπάρχει κανένας Χίτλερ, ήρωας της τηλεόρασης????

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails