Monday, September 3, 2007

Law... with a cause


Λος Αντζελες

Το δημοτικό συμβούλιο του Λος Αντζελες ενέκρινε την Τετάρτη ρύθμιση με την οποία απαγορεύει το κάπνισμα στα πάρκα της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης των ΗΠΑ, τρεις μήνες μετά την πυρκαγιά που κατέκαψε το διάσημο πάρκο Γκρίφιθ στους λόφους του Χόλιγουντ.

Κάθε παραβάτης θα καταβάλει πρόστιμο 250 δολαρίων.

Ήδη, όμως, το κάπνισμα απαγορεύεται στις ακτές του Λος Αντζελες και σε απόσταση οκτώ μέτρων τουλάχιστον απ' οποιαδήποτε παιδική εγκατάσταση στα πάρκα της πόλης, που αριθμεί 4 εκατ. κατοίκους.

Στις αρχές Μαΐου, το πάρκο Γκρίφιθ, που αποτέλεσε ντεκόρ για πολλές ταινίες, ιδίως αυτής του «Επαναστάτης Χωρίς Αιτία» με τον Τζέιμς Ντιν, απώλεσε από πυρκαγιά τα 330 από τα 1.700 εκτάριά του.

Η πυρκαγιά φαίνεται πως μάλλον ξεκίνησε από το τσιγάρο ενός αστέγου.

Η απόφαση αυτή συμπίπτει με τις δύσκολες καιρικές συνθήκες που βιώνει το Λος Αντζελες, το οποίο διανύει το πιο ξηρό έτος από το 1877.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

----------------


Ποτέ δεν θα το καταλάβω αυτό με τους Αμερικανικούς νόμους. Εξ αμελείας, ξεκίνησε πυρκαγιά απο τσιγάρο αστέγου. Και ήταν αρκετό αυτό για να απαγορευθεί το κάπνισμα στα πάρκα. Δηλαδή, κατα αντιστοιχία, και με την ίδια αφέλεια, ένας καπνιστής θα μπορούσε να ζητήσει πάρκα χωρίς πράσινο για να μπορεί εκεί τουλάχιστον να κάνει το τσιγάρο του, καθώς στην δουλειά του και στους κλειστούς δημόσιους χώρους απαγορεύεται.

Γενικά συμφωνώ -όχι όμως και φανατικά-με τους περιορισμούς των καπνιστών προφασιζόμενος την υγεία των παθητικών καπνιστών, αλλά αν φτασουμε σε σημείο να κατασκευάζουμε νόμους τόσο γραμμικά, τότε το όποιο γενικό πλάνο, η όποια πολιτική, αποδυναμώνεται και εξαφανίζεται μέσα σε ένα λαβύρινθο ανακόλουθων νόμων, των οποίων η συναλήθευση πιθανότατα οδηγεί και σε παραβιάσεις ανθρωπίνων ελευθεριών. Ε;

2 comments:

Σμέμνιος Ναΐτης said...

Ελευθερία και Αμερική είναι έννοιες που δεν πάνε μαζί. Η έννοια της Ελευθερίας είναι οντολογικά διαφοροποιημένη από αυτόν τον τρόπο που την έχουμε μορφοποιημένη στην Ευρώπη. Και εγώ κατά του καπνίσματος είμαι αλλά όχι και έτσι!! Και οι καπνιστές έχουνε δικαιώματα. Ας μην ξεχνάμε πως η αμερικανική κυβέρνηση έχει την υποστήριξη των Μ.Μ.Ε. .

MiHat said...

Σύμφωνοι. Αλλά η ψήφιση τέτοιων νόμων μου φαίνεται περισότερο μια επιλογή αφελής παρά στρατευμένη ενάντια σε ατομικές ελευθερίες. Είναι σαν το 'πονάει κεφάλι - κόβει κεφάλι'. Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω -ενώ δεν είμαι καθόλου δραστήριος πολιτικά, ίσα ίσα- είναι πως δεν αντιδρά κανένας με αυτήν την κατάσταση. Και τέλος πάντων, κάτι τέτοιοι νόμοι πως είναι δυνατόν να εφαρμοσθούν? Πάλι κάμερες? Ντόμινο μου φαίνεται, και φαύλος κύκλος.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails