Sunday, March 23, 2008

Η Στάση Των Χιλίων Ολλανδών

Διαδηλώσεις στο Άμστερνταμ κατά ολλανδικής ταινίας που ασκεί κριτική στο Ισλάμ

Άμστερνταμ

Εκατοντάδες άτομα κατέκλυσαν το Σάββατο τους δρόμους του Άμστερνταμ, συμμετέχοντας σε διαδήλωση κατά ολλανδικής ταινίας που ασκεί έντονη κριτική στο Ισλάμ. Οι τουλάχιστον 1.000 διαδηλωτές ζητούσαν τη μη προβολή της ταινίας μέσω του Διαδικτύου.

Μερικοί από τους διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν: «Σταματήστε το κυνήγι μαγισσών κατά των μουσουλμάνων».

«Δεν μπορούμε να παραμείνουμε σιωπηλοί. Υπάρχει ένα κλίμα μίσους και φόβου στις Κάτω Χώρες» δήλωσε εκπρόσωπος της οργάνωσης «Η Ολλανδία δείχνει τα χρώματά της» που οργάνωσε τη διαδήλωση.

Η ταινία, του Ολλανδού ακροδεξιού πολιτικού Γκερτ Βίλντερς, θα έχει διάρκεια 15 λεπτών. Ο σκηνοθέτης έχει δηλώσει ότι η ταινία θα δείχνει πως το Κοράνι «αποτελεί έμπνευση για αδιαλλαξία, φόνο και τρομοκρατία».

Η προβολή της ταινίας θα γίνει μέσω του Διαδικτύου μέχρι το τέλος του μήνα. Ήδη έχουν προκληθεί οργισμένες αντιδράσεις στον μουσουλμανικό κόσμο. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ έχει μάλιστα εκφράσει φόβους ότι η προβολή της ολλανδικής ταινίας θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στο Αφγανιστάν.

Θεωρείται μάλιστα ότι η προβολή του φιλμ ενδέχεται να προκαλέσει αντιδράσεις παρόμοιες με εκείνες που ακολούθησαν τη δημοσίευση σκίτσων του Μωάμεθ σε εφημερίδες.

Newsroom ΔΟΛ

----------------------------------------------


Islam by country (?)

Ορθά τα κίνητρα -κατά την γνώμη μου- τη στάσης των 1000 Ολλανδών. Λανθασμένη όμως θεωρώ την κίνησή τους. Καλή σκέψη, κακή επιλογή, που λένε. Και εγώ συμφωνώ, και εσύ συμφωνείς, πως η ταινία ''δεν θα έπρεπε'' να είναι ξενοφοβική, και να μην απευθύνεται αλλά ούτε και να παράγει τρομολάγνους. Παραμένει όμως μια ταινία. Όπως ένα άρθρο, όπως ένα τραγούδι, όπως ένα βιβλίο. Ποιος είναι σε θέση να ''απαγορεύσει'' την προβολή της; Ποιός είναι σε θέση να την λογοκρίνει; Δυστυχώς υπάρχουν άμθρωποι που φέρουν τέτοιες εξουσίες ακόμα και σε χώρες όπως η Ολλανδία. Αυτοί οι 1000 όμως θα έπρεπε να μάχονται για την ελευθεροτυπία, και την ελευθερία στην έκφραση, όπως μάχονται και εναντίον του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Παράλληλα. Δεν αντιφάσκουν όταν φοβούνται πως η προβολή της ταινίας θα παράγει φόβο; Αλλά ακόμα και εάν δεν πρόκειται για καλλιτεχνική δραστηριότητα, ακόμα και εάν η προπαγανδιστική φυσιογνωμία της ''ταινίας'' καλύπτει όλα τα άλλα... τι πρέπει να κάνουμε για να μην γίνουμε θύματα της προπαγάνδας; Όταν δηλαδή ο μέσος Ολλανδός έστω οτι δεν έχει την παιδεία να την αντιμετωπίσει κριτικά (που την έχει). Αντί να καλλιεργήσουμε αυτήν την κριτική ικανότητα, ναρκώνουμε τον δέκτη εξασφαλίζοντας απουσία ερεθισμάτων. Έξυπνο, δεν λέω, αλλά πέρα ως πέρα αντιδημοκρατικό, και δεν μας προχωρά, δεν είναι πρόοδος. Βάλτος είναι.

Και το χειρότερο στην ιστορία, είναι πως αυτοί οι 1000 είναι οι πρώτοι που θα έπρεπε να σκεφτούν ως τελευταία λύση την απαγόρευση...


No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails