Tuesday, September 6, 2011
Σεπτεμβριανά
Friday, July 15, 2011
Μένω ή Φεύγω;
EVENT INFO
Βρισκόμαστε σε μια δυσμενή οικονομική, κοινωνική και πολιτική συγκυρία την οποία φαίνεται πως δεν θα ξεπεράσουμε πολύ σύντομα. Οι νέοι που αναζητούν επαγγελματική ανέλιξη, διανοητική εξέλιξη και βελτίωση της ποιότητας ζωής τους, αντιμετωπίζουν το δίλημμα της αναζήτησης ενός καλύτερου μέλλοντος εκτός των ελληνικών συνόρων.
Στην εποχή της απελευθέρωσης των αγορών, της διαδικτυακής επικοινωνίας και των μεταφορών χαμηλού κόστους, πολλά από τα εμπόδια του παρελθόντος έχουν καμφθεί.
Έχει έρθει πράγματι η στιγμή να αποδημήσουμε αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον ή είναι η κρίση μια μεγάλη ευκαιρία από την οποία θα κερδίσουν όσοι μείνουν εδώ; Είναι ‘έξω’ καλύτερα; Και αν είναι, θα τα καταφέρουμε εμείς καλύτερα;
Η Intelligence Squared Greece παρουσιάζει ένα debate μέσα από το οποίο ως πρόθυμοι και ικανοί νέοι θα διαπραγματευτούμε όλοι μαζί αλλά και ο καθένας με τον εαυτό του, αν θα μείνουμε στην Ελλάδα και θα επενδύσουμε στην ενδεχόμενη αλλαγή της ή αν θα αποδημήσουμε σε νέους τόπους αναζητώντας τις εκεί ευκαιρίες.
Ομιλητές υπέρ της πρότασης
Στάθης Καλύβας
Βραβευμένος Συγγραφέας, Καθηγητής “Arnold Wolfers” Πολιτικών Επιστημών και Διευθυντής του Προγράμματος “Order, Conflict and Violence” του Πανεπιστημίου Yale.
Χρήστος Παπαδημητρίου
Καθηγητής Πληροφορικής στα Πανεπιστήμια Harvard, Μ.Ι.Τ., Stanford και Berkeley όπου κατέχει την τιμητική έδρα Πληροφορικής C. Lester Hogan.
Γρηγόρης Φαρμάκης
Επιχειρηματίας, Δ/νων Σύμβουλος της εταιρείας στατιστικής έρευνας και πληροφορικής, Agilis SA.
Συντονιστής
Τάσος Τέλλογλου
Δημοσιογράφος, Αρθρογράφος και Συγγραφέας, Anchor της Εκπομπής ‘Νέοι Φάκελοι’ του Σκαϊ.
Ομιλητές κατά της πρότασης
Απόστολος Δοξιάδης
Μαθηματικός, Σκηνοθέτης, και Συγγραφέας. Τα βιβλία του, Ο Θείος Πέτρος και η Εικασία του Γκολντμπάχ καθώς και το Logicomix (σε συνεργασία με τον Χρίστο Παπαδημητρίου) έφεραν τα Μαθηματικά στη μυθιστορηματική αφήγηση.
Κυριάκος Πιερρακάκης
τέως Πρόεδρος του Ινστιτούτου Νεολαίας, υποψήφιος Διδάκτορας στο τμήμα Πολιτικών και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
Αρίστος Δοξιάδης
Διαχειριστής επιχειρηματικών συμμετοχών, Επισκέπτης Ερευνητής στο Πανεπιστήμιο
Sunday, June 12, 2011
Ed Alleyne-Johnson & Τ.Λειβαδίτης
Wednesday, June 8, 2011
Τέρμα ως εδώ
Tuesday, May 31, 2011
My Kingdom for a Horse vol.I
Tuesday, April 12, 2011
Κι ας αποτύχουμε ρε...
Friday, April 8, 2011
Tilt!
The Clash - Guns of Brixton from Renan Godoy on Vimeo.
Sunday, March 27, 2011
Πλάνητες Αστέρες
πλάνης [plánis] Ε γεν. πλάνητος, αιτ. πλάνητα, πληθ. πλάνητες, γεν. πλανήτων : (λόγ.) που περιπλανιέται, περιφέρεται, μετακινείται χωρίς να έχει μόνιμο τόπο διαμονής: Zει / διάγει πλάνητα βίον. Πλάνητες αστέρες, οι πλανήτες. Πλάνητες πυρετοί, άτακτοι, ακανόνιστοι. || (ως ουσ.) ο πλάνης.[λόγ. < αρχ. πλάνης]
Μέσα μου ο αέρας που φυσά
Γιάννης Αγγελάκας & Γιώργος Ξυλούρης
Sunday, March 20, 2011
Ο Καντάφι και το Λαϊκό Αίσθημα
Άρθρο του Protagon για τον Μ. Ρασούλη
Στην προηγούμενη δημοσίευση, ίσως από στεναχώρια για την δυσάρεστη είδηση ίσως και επηρεασμένος από τα ΜΜΕ άφησα να εννοηθεί πως o Μανώλης Ρασούλης έφυγε "παραμελημένος"(;) και "μόνος" από τη ζωή. Σε άρθρο της Γιούλας Κουγιά στο protagon.gr διαψεύδονται τέτοιες ερμηνείες της συγκυρίας του θανάτου του αλλά και φωτίζονται και μερικές πτυχές της προσωπικότητας του Μανώλη Ρασούλη. Παραθέτω, δίνω και το link και συνοδεύω με το τελευταίο τραγούδι του δίσκου "Η Εκδίκηση της Γυφτιάς", Μετανάστης Στην Αγκάλη Σου, που το τραγουδάει ο Διονύσης Σαββόπουλος:
Ο Μανώλης πέθανε στο κρεβάτι του, στο σπίτι του, πριν από λίγες ημέρες από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου. Αυτή είναι η είδηση. Από κει και πέρα ξεκίνησε ο κανιβαλισμός: «Ήταν μόνος, δεν είχε φίλους, δεν τον αναζήτησε κανείς, ήταν απομονωμένος, ήταν... ήταν...». Ο Μανώλης λοιπόν δεν ήταν τίποτα απ’ όλα αυτά. Απλώς νεκρός ήταν. Φίλους έχει πάρα πολλούς, συγγενείς, κόρη, εγγόνι, αδέρφια, ανίψια, κολλητούς, θαυμαστές, αναγνώστες. Η Αιμιλία Κουγιά είναι η αδερφή μου και επί δεκαπέντε χρόνια επιστήθια φίλη και συνεργάτις του Μανώλη. Το σπίτι της ήταν σπίτι του, συναντήθηκαν, έφαγαν, τα είπανε την παραμονή του θανάτου του. Ό,τι περιγράφω είναι η μοναδική αλήθεια και τεκμηριώνεται μέσα απ’ αυτήν τη μακρόχρονη και τόσο ξεχωριστή φιλία τους:
Ο Μανώλης συνήθιζε να παίρνει το καπελάκι του και –χωρίς ανακοινώσεις, αποχαιρετισμούς και φανφάρες– να φεύγει πότε για την Ισπανία, πότε για την Κίνα, τη Νέα Υόρκη, την Αυστραλία, τη Γαλλία, την Ιερουσαλήμ. Κάποια στιγμή έπαιρνε τηλέφωνο ή μας έστελνε μια καρτ ποστάλ από τις πυραμίδες της Αιγύπτου ή τη Σαραγόσα. Άλλοτε, πάλι, έκλεινε το τηλέφωνο και έγραφε στίχους, βιβλία, άρθρα. Η έμπνευση μερικές φορές ανθεί στη σιωπή και μακριά από την πολλή συνάφεια.Όλοι όσοι τον γνωρίζαμε ξέραμε ότι θα εμφανιστεί με κείνο το πονηρό βλέμμα και το πλατύ χαμόγελο με βαλίτσες γεμάτες εμπειρίες από άλλη γη, άλλα μέρη, ή με χαρτιά και ανάκατες σημειώσεις με καινούργια τραγούδια, ή τον σκελετό για ένα νέο βιβλίο. Και τότε θα ξεκινούσε η κουβέντα και η παρέα από κει που την είχαμε αφήσει έτσι απλά, γλυκά και φυσιολογικά.Και για να ’ρθουμε στο σήμερα, το χθες, το προχθές, ναι, τον πήραμε τηλέφωνο και δεν απάντησε, όπως άλλες χίλιες φορές στα τόσα χρόνια της φιλίας μας. Και, όχι, δεν ανησυχήσαμε, γιατί ξέραμε ότι –αργά ή γρήγορα– θα πάρει εκείνος να μας πει όλα τα νέα του. Έτσι ήταν ο Μανώλης. Και έτσι ήμασταν κι εμείς όλοι: φίλοι, γνωστοί και συγγενείς.Και τώρα που για πρώτη φορά θέλουμε να τον αποχαιρετίσουμε δεν μπορούμε, γιατί πρέπει να εξηγήσουμε σε όλον αυτόν τον συρφετό τηλεαστέρων, δημοσιογραφίσκων και «συναδέλφων» του, ότι δεν ήταν μόνος, εγκαταλελειμμένος, αποτραβηγμένος και σε παρακμή, αλλά ότι απλώς ήταν ο εαυτός του: δραστήριος, κεφάτος, δημιουργός, ταξιδευτής, πολίτης όλου του κόσμου. Να εξηγήσουμε ότι έζησε ακριβώς όπως ήθελε: με όλη του την ψυχή και σε όλες τις γωνιές της γης.Όσο για το σώμα του που έμεινε άταφο λίγο παραπάνω από το... κανονικό, τον ίδιον ποσώς τον ενδιέφερε ακόμη κι αν το έκαιγαν, όπως κατά καιρούς έλεγε. Έζησε ωραία και είχε τον καλύτερο θάνατο – χωρίς πόνο, μέσα στα όνειρά του.*Η Γιούλα Κουγιά είναι επιμελήτρια εκδόσεων.