Tuesday, September 22, 2009

Κοπεν-χά!


Βολτάροντας κανείς στην Κοπεγχάγη -ειδικά εάν τα μάτια του έχουν συνηθίσει την γνώριμη θάλασσα των κίτρινων ταξί, το ομιχλώδες μπιχλονέφος και τον ηλιόλουστο καιρό- θα σοκαριστεί από πολλές πολλές απόψεις. Αν πάλι έρχεται από την Στοκχόλμη ή από το Ελσίνκι ή από κάποια έστω και λίγο μικρότερη Σκανδιναβική πόλη, αυτά που θα αγαπήσει είναι ο ελαφρώς καλύτερος καιρός, η ελαφρώς πιο πολυπολιτισμική διάθεση και κάτι το πιο ευρωπαϊκό-όχι πολύ όμως, αν με εννοείτε.
Δεν είναι δύσκολο να περιγράψεις τις εντυπώσεις ενός Έλληνα που επισκέφθηκε την Κοπεγχάγη. Πάντα στην ταξιδιωτική ψυχολογία του Έλληνα υπάρχει κάτι το ιμπεριαλιστικό, όπως στον αντίστοιχο Ρωμαίο ταξιδιώτη που επισκεπτόταν τις Ρωμαϊκές επαρχίες, όπως στον σημερινό Αμερικανό που επισκέπτεται "την Ευρώπη" ή οποιοδήποτε μέρος του κόσμου που δεν έχει αστεράκι στην Αμερικανική σημαία. Ils sont fous ces Romains, αναφωνεί το διογκωμένο εγώ του, και ακουμπάει στον τοίχο που έστησε ανάμεσα στους πολιτισμούς για να ξαποστάσει. Δεν έχει την υπομονή και την περιέργεια να σταθεί και να παρατηρήσει:

Δύο ξανθιές γυναίκες, ντυμένες με στυλ, ποδηλατούν υπό το ψιλόβροχο σε έναν από τους αναρίθμητους ποδηλατοδρόμους της πόλης. Είναι απόγευμα και η αγορά είναι ανοικτή. Δεν τις εμποδίζει ο καιρός, δεν τους λείπει η φυσική κατάσταση. Ποδηλατώντας συζητούν. Περνούν έξω από μερικά μπαρ, χαζεύοντας μέσα, και τελικά σταματούν έξω από ένα με μια μεγάλη τζαμαρία προς τον δρόμο. Ακριβώς έξω από το μαγαζί, 2-3 απ' τους θαμώνες καπνίζουν, σιωπηλά χαζεύοντας το συννεφιασμένο απόγευμα και απολαμβάνοντας το φθινοπωρινό δροσερό αεράκι. Οι δεσποινίδες κατεβαίνουν από τα ποδήλατά τους, τα αφήνουν στο stand, και μπαίνουν στο μαγαζί για ένα ποτήρι κρασί.

Νετάρουμε στο μυαλό της σαλεμένης Ελληνίδας:

1. "Δεν πας καλά που θα κάνω εγώ ποδήλατο μες τη βροχή, αυτές είναι χαζεμένες!"
2. "Και να μου βραχούν τα μαλλιά;;"
3. "Καλά βλαμμένες είναι και τα άφησαν ξεκλείδωτα; Κι αν περάσει κανένας Αλβανός;"
4. "Ας ερχόταν εμένα ο Τάκης μου να πάμε με ποδήλατο για ποτό να δεις για πότε έχω μπεί στο πρώτο κάμπριο που μου σφύριξε.."

..και του σαλεμένου Έλληνα:

1. "Τι λε ρε φίλε, κοίτα οι γκόμενες εδώ, ααααα ρε να μου να εδώ ζωάρα που θα έκανα..! Αμα τη βρίσκουνε ρε με τα ποδήλατα, φαντάσου πόσο θεό θα σ'έχουν με το Σβικ (=honda civic)."
2. "Άσε ρε που θα βγω εγώ να καπνίσω, θα τ'ανάψω μέσα και να πάνε να μαμηθούνε όλοι! Φασισταριό, μάθαμε τώρα Ευρώπες και μλκίες! Με πούρο θα έρθω ναουμ'!"
3. "Πάμε ρε να τους σκάσουμε τα λάστιχα;"

-------

Δεν θα γίνω άλλο κακεντρεχής, αρκετά. Είναι μια πολιτισμική άβυσσος που δεν μπορείτε να χειριστείτε, το ξέρω. Μην μας πιάνει πανικός όμως. Αντίστοιχα προβλήματα έχουν αυτοί όταν παίρνουν ταξί για να πάνε από την Καλλιθέα στην Αγ.Παρασκευή μια Τρίτη απόγευμα. Όσο και να εξηγείς, σε θεωρούν τρελό. Και δεν είναι και όλα τόσο τέλεια σε πόλεις σαν την Κοπεγχάγη άλλωστε. Έχουν κι εκεί περίεργες συνήθειες -άλλης φύσης βέβαια από τις δικές μας. Απλά να δώσω εδώ την αφορμή για αυτό το post: Είναι ένα site, με σοκαριστικό περιεχόμενο, από το οποίο πήρα και την φωτογραφία στην αρχή. Να ντύνεσαι καλά, και να ποδηλατείς με στυλ. Ωραίο πράμα (χάρμα):

5 comments:

poromenosgr said...

Έχεις τρία μέσα στη διάθεσή σου (μηχανάκι, ποδήλατο, αυτοκίνητο) και θέλεις να πας κάπου. Με το χέρι στην καρδιά, ποιο από τα 3 θα διαλέξεις? (μιλάω για Αθήνα πάντα). Η χρησιμότητα του ποδηλάτου είναι σίγουρα τεράστια. Αλλά δεν μπορώ να βρω ούτε ένα λόγο να ποδηλατώ μέσα στη βροχή (ή ακόμα και το ψιλόβροχο!)

Αμερικλάνος said...

Η σκληρή πραγματικότητα...
Τελικά δεν είναι μόνο η Ευρώπη, είναι και η Αμερική και μάντεψε, είναι και η Κίνα! Απ'ότι ακούω τουλάχιστον, δεν έχει φτάσει η χάρη μου μέχρι την Κίνα ακόμα.
Ελλάδα - Ουζμπεκιστάν σημειώσατε 2.

Anonymous said...

Otan zeis sti Dania suneiditopoieis:

Oi Danoi kanoun podilato giati tsigouneuontai ti venzini

Oi Danoi se thewroun trelo epeidi epimeneis na kaneis podilato kai to xeimwna me vroxi kai kruo

Oi Danoi exoun apo tis pio epipedes xwres tou kosmou kai oxi tous lofous tou Zwgrafou!

Oi danoi sumfwna me tis statistikes xanoun ta podilata tous apo upervoliki katanalwsi alkool kai listeies kata meso oro 3 fores to xrono!

Auta gia na min ksexname oti opws oi touristes thewroun tin Ellada xwra tou iliou kai tis thalassas emeis ws touristes thewroume ti skandinavia ws topo tou omwnumou protypou....

I.P

PS:Sorry gia ta greekenglish kai gia tin anwnumia...den exw idea kai idaiteri diathesi na vrw pws ginesai epwnumos apo anwnumos sta blogs

MiHat said...

Δεσποινίς I.P. μην μας περνάς για χαζούς..:) Εδώ Γιάννενα και βρέχει και κανείς δεν κάνει ποδήλατο. Και δεν φταίνε οι λόφοι. Εσύ πως και δεν γύρισες για το καθήκον;

Αμερικλάνε, δες εδώ:
http://www.copenhagencyclechic.com/2009/10/new-york-cycle-chic.html
και εδώ:
http://www.copenhagencyclechic.com/2009/10/new-york-cycle-chic.html
Δεν το χουνε καθόλου, και διακρίνω και μια ροπή στην παχυσαρκία. Πως αντέχεις;

Poromenegr
ψόφα πρωί να πιούμε κανα τσιπουρακι πριν τα exit poll

Anonymous said...

Exw gyrisei sto "kathikon" apo teli aygoustou!!!!Simera exei mia uperoxi liakada stous 2 vathmous C stin Dania mas kai einai eksairetika gia podilatada...alla tis vroxeres meres podilato kanou-me/ne i "ftwxologia" kai osoi kanoun save gia extra beers for the weekend!!!!

PS:de sunomilw kat`epilogin me xazous, ara de sas pernaw gia tetoious

I.P

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails